8 Tem 2010

Lokal Barselona Rehberi; Kendinizi Turist Gibi Hissetmemeniz İçin 10 Altın Kural

Bir şehre gidince kendinizi turist gibi hissetmek son yıllarda olumsuz bir olguya dönüştü. Saflığınızdan ve iyi niyetinizden yararlanmak isteyenlenden dolayı kazıklanmak, lezzetsiz ve pahalı yemekler yemek ve o şehrin ahengine uyamadan tatili sonlandırmak üzücü bir durum.
İşte benden size bu duruma çözüm olarak Barselona'da uygulanması gereken 10 altın kural listesi! Denemesi ve memnun kalması bedava, kendinizi turisten çok yerel bir gezgin hissedesiniz diye...



1) Barselona'ya hoşgeldiniz, burası Gaudi'nin harikalar diyarı...

1852-1926 yıllarında Barselona'da yaşamış olan bu Katalan mimar/sanatçı/dahi Barselona'yı adeta bir mimari cennete dönüştürmüştür. Parc Güell, Casa Battlo,Casa Mila ve en nefes kesen eserlerinden biri olan La Sagrada Familia işte tam bu şehirdedir. Bütün bu şaheserleri gezin, keşfedin ve en ince detaylarına kadar inceleyin...




2) Tapaslar ile kendinize bir ziyafet çekin.
İspanya demek tapas demek, tapas demek İspanya demek.
Katalanların domatesli ekmeği Pa amb Tomaquet, patatesli yumurtası Tortilla de Patatas ve şanı tüm dünyaya yayılmış olan nefis deniz mahsüllerini denemeden şehri terketmeyin.
En iyi Katalan tapacısı Cal Pep'e mutlaka uğrayın. http://www.calpep.com/

3) Lokal yemek yerlerini keşfedin.

Şehir sakinlerinin gittiği, en az turistin bulunduğu ve mümkünse kapısında İngilizce olarak içeri buyur edilmediğiniz restoranları tercih edin.
Rambla'nın üstündeki kafelerde yemek yemek, şehrin en yoğun caddelerinde iyi bir paella yemeye kalkışmak büyük bir hata olacaktır. Mümkünse ara sokaklardaki küçük, günlük öğlen menüsünü 10-12 Euro'ya veren yerler yiyeceğiniz en lezzetli yemekleri size sunacaktır.


4) El Palau de la Musica'da konsere gidin.

Yapımı 1908'de tamamlanan 'Katalan 'Modernizmi'ni yansıtan en iyi eserlerden olan bu bina mozaikleri, vitrayları ve ince ince işlenmiş mimari detayları ile başınızı döndürebilir. İyi bir jazz yada klasik müzik konseri izleyebilir, gerek akustiği, gerek atmosferi ile unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.


5) Barselona'nın plajlarında güneşlenirken güneşin dozunu kaçırmayın.
Barselona'nın en önemli avantajlarından biri şehrin kıyısından rahatça denize girilebilmesidir.(bkz. Barceloneta, Bogatell) Özellikle Kuzeyli (İngiliz, Alman) turistler için mutluluk kaynağı olan bu özelllik güneşlenme dozunun kaçırılması ile birlikte kötü sonuçlara yol açabilir. Domates gibi kızarıp, acı çekebilir ve tatilinizin geri kalanını zehir edebilirsiniz.

6) Hip bölgeleri keşfedin.

New York'un Soho'su, Paris'in Marais'i varsa Barselona'nın da Borne ve Raval bölgeleri var.
Her köşesinde, en küçük sokaklarında bile cool butikler, sanat galerileri, tapas barları ve kitapçılar keşfediğiniz bu bölgelerde bol bol yürüyün ve sokaklarında kaybolun.
Raval'daki modern sanat müzesi MACBA'yı ve mağazasını gezin, Laie isimli kitapçıda dakikalarca kitaplara bakının.
Borne bölgesinde Picasso müzesini gezin, Cal Pep'te şehrin en leziz tapalarını yiyin ve en enteresan tasarımcı butiklerine bakın.



7) Müzik festivallerini kaçırmayın.

İlkbahar ve yaz dendi mi Barselona'da müzik festivalleri sezonu açılmış demektir.
En iyi elektronik müzik festivallerinden biri sayılan Sonar, göçebe müzik kültürü ve 'daha iyi bir dünya için umut' konseptini belirlemiş olan Esperanzah! ve İspanya'nın en iyi rumba, afrobeat ve flamenco gruplarını ağırlayan Cruilla de Culturas bunlardan sadece birkaçı...
Her türlü müzikseveri mutlu edecek festivallere ev sahipliği yapan bu şehre gitmeden önce mutlaka http://www.barcelona.cat/ yada http://www.fnac.es/ sitelerini ziyaret edin.


8) Eğer yazın bu şehri geziyorsanız metroyu kullanmayın bol bol yürüyün yada otobüse binin.

Yazın en sıcak günlerinde Barselona metrosunun klimasız duraklarında beklemek, sardalya konservesi gibi vagonlara dizilmek ve binbir zahmetle istasyondan sokağa çıkmak istemiyorsanız mutlaka yürüyün yada otobüse binin.
Eğer otobüse binerseniz gideceğiniz yere oturarak ve etrafınızdaki binaları görerek gidebilirsiniz.
Yada en iyi seçeneklerden biri yürümek! Barselona'da şehrin ortasındaki küçük sokaklarda kaybolmak ve yeni mekanlar keşfetmek büyük bir zevk.
9) Bol bol içki deneyin.

İspanya değişik içkiler tadabilmeniz konusunda en şanslı olduğunuz ülkelerden biri. Yaz kış, günün farklı saatleri demeden değişik içkiler deneyebilir ve lezzetlerinden dolayı kendinizden geçebilirsiniz.
a) Cava: Katalan'ların şampanyası olan bu içkiyi mutlaka denemelisiniz. Kaferlerde, barlarda hatta süpermaketlerde gayet uygun fiyata bulabilceğiniz bu içki en çok tatlılarla beraber içimi güzel olan bir içkidir.

b) Sangria: Soğuk servis edilmesi ve içerisinde meyveler bulundurmasından dolayı yaz akşamlarında gençlerin en çok tükettiği içkidir. Şaraplı meyve kokteylidir, kolay içilir, şekerlidir ve aman dikkat edin fark etmeden sizi çarpabilir, 1-2 bardakta sınırlandırmanız yeterlidir.

c) Clara: Bira ile limonlu Fanta karışımı olan bu içki en çok akşamüstleri yemeklerden önce tüketilir.

d) Cubata: Kola yada enerji içeceklerinin Martini Bianco karışımı ile elde edilir. Geceleri bar ve eğlence yerlerinde en çok tüketilen içkidir.



10) Eğer 4-5 günden daha fazla süre kalmak için geldiyseniz mutlaka yakın çevresindeki Katalan kasabalarını keşfedin.
Katalan'ların ünlü 'cava'sının nasıl yapıldığını keşfetmek, yemyeşil vadilerde gezmek ve mahzenlerde cava tadımı yapmak isterseniz Barselona'ya trenle 1 saatlik mesafedeki Sant Sadurni D'Anoia'ya gidebilirsiniz.
Önemli cava üreticilerinden Codorniu'nun vadisini ve mahzenini gezebilir, cava tadımı yapabilirsiniz.
Codorniu: Avda. Jaume Codorniu 08770 Sant Sadurni D'Anoia
Telefon: 0034 93 891 33 42
Pazartesi'nden Cuma'ya: 09:00-17:00 arası
Cumartesi, Pazar ve Tatil Günleri: 09:00-13:00 arası açık
Mutlaka internet sitesine giriş yapın ve önceden ziyaret için isminizi yazdırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder